20130717 Apartamengo DosG21.jpg
dosG@3A|ENGL

For the restyling of this apartment we decide to combine modern and contemporary elements with others that allow the environment to feel more welcoming, to avoid the end result being a cold and impersonal apartment. Once entering the apartment, a suspended element made of gypsum with some luminous squares marks the route to access the area of ​​the rooms and the guest bathroom and, at the same time, serves as a decorative and dividing element between the dining room and the living room. The modern and minimalist furniture in the living room is opposed, almost to seek a certain balance, an old cooking machine that serves as a console and the dining room table that has been made using an old door that at some point in history was the entrance to some house in the old town of Panama. In the background a work of art, made by us, M2 (see OBJECT in the home page), a planimetric representation on a scale of the cities of the owners made in mdf using the laser cut technique, which shows how many differences exist in just one square meter of both, reminding the client from where they came and the differences that exist between they due to our different cultures. We have designed the kitchen as a space not only for cooking but also for living where you can sit down to eat something quickly at lunch hours, to have a drink or simply to use the bar as a support to serve tickets during meetings with friends.

- texto en español

- testo in italiano

- credits

press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
1/1
DRAWINGS

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
BUILDING PROCESS

dosG@3A|ESP

Para el diseño de este apartamento hemos decidido combinar elementos modernos y contemporáneos con otros que permitan que el ambiente se sienta más acogedor, para evitar que el resultado final fuera un apartamento frio e impersonal. Una vez entrados en el apartamento un elemento suspendido realizado en gypsum con unos recuadros luminosos marca el recorrido para accesar al área de los cuartos y al baño de visita y al mismo tiempo sirve como elemento decorativo y de división entre el comedor y la sala. A los modernos y minimalistas muebles del living se contraponen, casi a buscar cierto equilibrio, una vieja maquina de cocer que sirve de consola y la mesa del comedor que se ha realizado utilizando una antigua puerta que en algún momento de la historia fue la entrada de alguna casa del casco antiguo de Panamá. En el fondo una obra de arte, realizada por nosotros, M2 (ver OJBECT en el menú), una representación planimetríca en escala de las ciudades de los clientes realizada en mdf mediante la técnica del laser cut, que evidencia cuántas diferencias existen en tan solo un metro cuadrado de  ambas, recordándo desde donde vinimos y las diferencias que existen entre nosotros debidos a nuestras diferentes culturas. Hemos diseñado la cocina como un espacio no solamente para cocinar sino también para vivir en donde poder sentarse a comer algo rápido en horas de almuerzo, para tomarse algo o simplemente para utilizar la barra como soporte para servir entradas durante las reuniones con los amigos.

dosG@3A|ITA

Per il progetto d'interni di questo appartamento abbiamo deciso di unire elementi moderni e contemporanei con altri che permettano all'ambiente di sentirsi più accogliente, per evitare che il risultato finale sia un appartamento freddo e impersonale. Una volta entrati nell'appartamento, un elemento sospeso in gesso con dei quadrati luminosi segna il percorso per accedere alla zona delle camere e al bagno degli ospiti e allo stesso tempo funge da elemento decorativo e divisorio tra la sala da pranzo e il soggiorno. L'arredamento moderno e minimalista del soggiorno si contrappone, quasi per trovare un certo equilibrio, una vecchia macchina da cucina che funge da consolle e il tavolo della sala da pranzo che è stato realizzato utilizzando una vecchia porta che ad un certo punto della storia è stata l'ingresso di qualche casa nel centro storico di Panama. Sullo sfondo un'opera d'arte, realizzata da noi, M2 (vedi OBJECT nel menù), rappresentazione planimetrica in scala delle nostre città realizzata in mdf con la tecnica del taglio laser, che mostra quante differenze esistono in un solo metro quadrato di entrambi, ricordandoci quotidianamente da dove siamo venuti e le differenze che esistono tra noi a causa delle nostre diverse culture. Abbiamo progettato la cucina come uno spazio non solo per cucinare ma anche per vivere dove potersi sedere per mangiare qualcosa di veloce all'ora di pranzo, per bere qualcosa o semplicemente per utilizzare il bar come supporto per servire i biglietti durante gli incontri con gli amici.

CREDITS

Interior Design  

dos G arquitectos, Ginnette Gotti and Ivan Grippaldi

Project Management 

dos G arquitectos

Photos Luis Eduardo Guillen

Year  

2013 

Area  

160 m2

Location

Panama city, Panama