WEB 17.jpg
 
EUROPAN 15 DOS G ARQUITECTOS

EUROPAN 15 I ENG

ENTRY

EUROPEAN URBAN AND ARCHITECTURAL DESIGN COMPETITION FOR UNDER 40

POINTILLISM, which had great exponents from La Louvière such as Anna Boch, has been the main source of inspiration in the drafting of our concept.
The premise of pointillism is that small dots of color are applied in patterns to form an image. In our proposal we use the contemporary version, the PIXEL. 

We designed a 1M2 grid of pixels to generate and articulate the project program, Zone 1: BUILDING, squares, paths.
Zone 2: LANDSCAPE STAIR, micro-farming, gardens, terraces.
Zone 3: PROMENADE, meeting points, stores, greenery, urban seating, paths, etc. This flexibility of pixel growth allows the project to be built by stages. 

The result is a masterplan that is connected through “LA GRANDE PROMENADE” and is based on 1M2 pixels that articulates the main concepts of our proposal:
MOBILITY,

 

CONNECTIVITY, GREENERY and IDENTITY which leads to CREATING PROXIMITIES and is a catalyst of urban transformation in the city of La Louvière.

 

MOBILITY: Along the promenade, walkable and for soft mobility, we defined different activities and facilities that contrast and complement the current mono-functional (social housing) area. On the pedestrian path we defined a fast track and a variable slow track. 

 

CONNECTIVITY: We maintained the current urban axis and designed meet- ing points in orden to integrate the project with the existing urban mesh. 

 

LA GRANDE PROMENADE will be the hub that articulates var- ious functions and more importantly, interconnects various parts of the neighborhood and consequently the city. 

 

GREENERY: The project site is located in a “Cité Jardin”, it was important to integrate the new construction into the garden city.
The green pixels define the mobility tracks (slow and fast) and connect the project with the existing gardens and slopes. It is also a transition between high-speed metropolitan mo- bitily and the slow speed of a residential neighbourhood. 

 

IDENTITY: The pixels, materials and patterns relate to the many layers of history in La Louvière. They are a contemporary reinter- pretation of the historical legacy. 

 

ZONE 1 I BUILDING

Near a recently renovated paved square (cité jar- din) and a green area, that includes also renovat- ed housing, new buildings and top-quality public space, we propose a mixed use building where the residential floors have different housing typologies that are suitable to the requirements of contem- porary living (studio, single, young couples, elder- ly, families, etc) and the productive ground floor acquires complementary activities to the residents and neighbors, for example, co-workings, artisanal workshops, exhibition and event spaces, common spaces, etc. The productive ground floor is designed to be semi-public space as a roofed extension of the square in front of the building. It becomes a diaph- anous space, without real barriers between interi- or and exterior or public and private that becomes a melting pot for synergies among producers, cre- atives and residents. Part of ZONE 1 is intended for open recreational space for all age type users such as children play- ground, teenager and elderly activities. With the purpose of generating a community of different us- ers who can co-live. The Building is designed to be built on different stag- es by adding modules depending on the demand of housing in the area. 

ZONE 2 I LANDSCAPE STAIR

Using the existing topography, we propose a landscape stair to develop micro-farming and gardens that can be managed by the residents and neighbors and will serve as an element of cohesion among the historical residents and the new project tower residents.
This terraces maintain the topography levels and generate a slow and fast track path to connect the project with the existing garden city. 

ZONE 3 I PROMENADE

We designed a promenade / pedestrian walk and soft mobility path with XS and Small stores for urban businesses for example a flower shop, grocery store, artisan shops, pharmacy, etc. This stores will be lo- cated in modular gazebos that can grow based on the necessities of each business type. At a certain distance between the stores, we de- signed a structure destined for a square. This struc- tures/squares, are located on the meeting points between the urban pathways and free spaces in between the existing buildings. This meeting points will work as a reference element guiding the connectivity of the new space with the city and also they have the patterns of Boch La Louvière ceramics on the pavement to highlight the identity. In this zone we modified the section of the street to leave parallel parking spots and also loading and unloading spots for the users of the commercial premises. The proposed street section will have the two exist- ing car lanes, parking lane, both ways soft mobility lanes, fast pedestrian path, slow pedestrian path with urban seating, trees, stores, terraces, meeting points plazas and greenery. 

- texto en español

- testo in italiano

- credits

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
press to zoom
press to zoom
1/1
GENIUS LOCI
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

EUROPAN 15 I ESP

ENTREGADO

CONCURSO EUROPEO DE URBANISMO Y ARQUITECTURA PARA UNDER 40

El PUNTILLISMO, que contó con grandes exponentes de La Louvière como Anna Boch, ha sido la principal fuente de inspiración en la redacción de nuestro concepto. La premisa del puntillismo es que se aplican pequeños puntos de color en patrones para formar una imagen. En nuestra propuesta utilizamos la versión contemporánea, el PIXEL.

Diseñamos una cuadrícula de píxeles de 1M2 para generar y articular el programa del proyecto, Zona 1: EDIFICIO, plazas, caminos. Zona 2: TERRAZAS PAISAJISTICAS, micro-agricultura, jardines, terrazas. Zona 3: PROMENADE, puntos de encuentro, tiendas, zonas verdes, asientos urbanos, caminos, etc. Esta flexibilidad de crecimiento de píxeles permite que el proyecto se construya por etapas.

El resultado es un masterplan que se conecta a través de "LA GRANDE PROMENADE" y se basa en 1M2 píxeles que articula los principales conceptos de nuestra propuesta: MOVILIDAD,

 

CONECTIVIDAD, VERDE e IDENTIDAD que lleva a CREAR PROXIMIDADES y es un catalizador de la transformación urbana en la ciudad de La Louvière.

 

MOVILIDAD: A lo largo de la promenade, para peatones y para movilidad suave, definimos diferentes actividades e instalaciones que contrastan y complementan la actual zona monofuncional (vivienda social). En el camino peatonal definimos una vía para flujos rápidos y una vía para flujos lentos.

 

CONECTIVIDAD: Mantuvimos el eje urbano actual y diseñamos puntos de encuentro para integrar el proyecto con el tejido urbano existente.

 

LA GRANDE PROMENADE será el eje que articule diversas funciones y, lo que es más importante, interconecta varias partes del barrio y, en consecuencia, la ciudad.

 

VERDE: El sitio del proyecto está ubicado en una “Cité Jardin”, era importante integrar la nueva construcción con la ciudad jardín. Los píxeles verdes definen las vías de movilidad (lenta y rápida) y conectan el proyecto con los jardines y pendientes existentes. También es una transición entre la movilidad metropolitana de alta velocidad y la baja velocidad de un barrio residencial.

 

IDENTIDAD: Los píxeles, materiales y patrones se relacionan con las muchas capas de la historia de La Louvière. Son una reinterpretación contemporánea del legado histórico.

 

ZONA 1 I EDIFICIO

Cerca de una plaza pavimentada recientemente renovada (cité jardin) y una zona verde, que incluye también viviendas rehabilitadas, nuevas edificaciones y espacio público de primera calidad, proponemos un edificio de uso mixto donde las plantas residenciales tienen diferentes tipologías de vivienda que son adecuado a las exigencias de la vida contemporánea (estudio, solteros, parejas jóvenes, mayores, familias, etc) y la planta baja productiva presenta actividades complementarias para el barrio y los residentes, por ejemplo, co-workings, talleres artesanales, exposición y espacios para eventos, espacios comunes, etc. La planta baja está diseñada para ser un espacio semipúblico como una extensión techada de la plaza frente al edificio. Se convierte en un espacio diáfano, sin barreras reales entre interior y exterior o público y privado que se convierte en un crisol de sinergias entre productores, creadores y vecinos. Parte de la ZONA 1 está destinada a espacios recreativos abiertos para usuarios de todas las edades, como áreas de juegos para niños, actividades para adolescentes y ancianos. El propósito es generar una comunidad de usuarios diferentes que puedan convivir. El Edificio está diseñado para ser construido en diferentes etapas mediante la adición de módulos en función de la demanda de vivienda de la zona.

 

ZONA 2 I TERRAZAS PAISAJISTICAS

Utilizando la topografía existente, proponemos una escalera paisajística para desarrollar micro-agricultura y jardines que puedan ser manejados por los residentes del área y que sirva como elemento de cohesión entre los vecinos históricos y los vecinos de la nueva torre del proyecto. Estas terrazas mantienen los niveles de topografía original y generan un camino lento y rápido para conectar el proyecto con la ciudad jardín existente.

 

ZONA 3 I PROMENADE

Diseñamos una paseo peatonal y un sendero de movilidad suave con tiendas XS y Small para negocios urbanos, por ejemplo, una floristería, una tienda de comestibles, tiendas artesanales, farmacia, etc. Estas tiendas estarán ubicadas en gazebos modulares que pueden crecer en función de las necesidades de cada tipo de negocio. A cierta distancia entre las tiendas, diseñamos una estructura destinada a una plaza. Estas estructuras / plazas, se ubican en los puntos de encuentro entre las vías urbanas y los espacios libres entre los edificios existentes. Estos puntos de encuentro funcionarán como un elemento de referencia orientando la conectividad del nuevo espacio con la ciudad y además cuentan con los patrones de cerámica de Boch La Louvière en el pavimento para resaltar la identidad. En esta zona modificamos el tramo de calle para dejar plazas de aparcamiento paralelas y también plazas de carga y descarga para los usuarios del local comercial. La sección de la calle propuesta tendrá los dos carriles para automóviles existentes, carril de estacionamiento, carriles de movilidad suave en ambos sentidos, sendero peatonal rápido, sendero peatonal lento con asientos urbanos, árboles, tiendas, terrazas, puntos de encuentro, plazas y vegetación.

EUROPAN 15 I ITA

CONSEGNATO

CONCORSO EUROPEO DI URBANISMO ED ARCHITECTURA PER UNDER 40

Il PUNTINISMO, che ha avuto grandi esponenti da La Louvière come Anna Boch, è stata la principale fonte di ispirazione nella stesura del nostro concetto. La premessa del puntinismo è che piccoli punti di colore sono applicati nella tela per formare un'immagine. Nella nostra proposta usiamo la versione contemporanea, il pixel.

Abbiamo progettato una griglia di 1m2 di pixel per generare e articolare il programma del progetto, Zona 1: edificio, piazze, percorsi. Zona 2: scala paesaggistica, micro-agricoltura, giardini, terrazze. Zona 3: passeggiata, punti di incontro, negozi, verde, sedute urbane, sentieri, etc. La flessibilità che offre il pixel consente al progetto di essere realizzato in fasi successive.

Il risultato è un masterplan che è collegato tramite "La Grande Promenade" e si basa su 1m2 di pixel che articola i principali concetti della nostra proposta: mobilità, connettività, verde e identità che porta alla creazione di vicinanze ed è un catalizzatore di trasformazione urbana nel città di La Louvière.

 

MOBILTÀ: lungo la passeggiata, pedonale e per la mobilità leggera, abbiamo definito diverse attività e strutture che contrastano e completano l'attuale area mono-funzionale (edilizia di tipo sociale). Sul sentiero pedonale abbiamo definito una corsia veloce e una per flusso di persone più lento.

CONNETTIVITÀ: abbiamo mantenuto l'attuale asse urbano ed abbiamo progettato punti di incontro nuovi per integrare il progetto con la rete urbana esistente.

La Grande Promenade sarà il centro che articola funzioni diverse ed ancora più importante, interconnette varie parti del vicinato e di conseguenza la città.

 

VERDE URBANO: il sito del progetto si trova in una "Cité Jardin", era importante integrare la nuova costruzione nella città Giardino. I pixel verdi definiscono i percorsi della mobilità (lenti e veloci) e collegano il progetto con i giardini e le piste esistenti. Svolgono anche da transizione tra i flussi veicolari metropolitani ad alta velocità e quelli lenti tipici di un quartiere residenziale.

IDENTITÀ: i pixel, i materiali e i modelli si rifanno ai molti strati di storia a La Louvière. Sono una reinterpretazione contemporanea dell'eredità storica.

 

ZONA1 I EDIFICIO

Vicino a una piazza pavimentata recentemente ristrutturata (Cité Jar-Din) e un'area verde, che comprende anche abitazioni rinnovate, nuovi edifici e spazio pubblico di alta qualità, proponiamo un edificio di uso misto dove gli appartamenti residenziali hanno diverse tipologie di alloggi adatto ai requisiti della vita contemporanea (studio, singole, coppie giovani, anziani, famiglie, ecc.) ed il piano terra produttivo acquisisce attività complementari per i residenti della zona ad esempio co-working, workshop artigianali, spazi per eventi e mostre, spazi comuni, etc. Il piano terra produttivo è progettato per essere uno spazio semi-pubblico come un'estensione coperta della piazza di fronte all'edificio. Diventa uno spazio diafono, senza veri ostacoli tra interno ed esterno o tra pubblico e privato ​​che diventa pertanto elemento di fusione per sinergie tra produttori, creativi e residenti. Parte della zona 1 è destinata allo spazio ricreativo aperto per tutti gli utenti di tutte le età prevedendo, per esempio, giochi per bambini, adolescenti e attività per anziani. Con lo scopo di generare una comunità di diversi utenti che possano convivere in armonia. L'edificio è progettato per essere costruito per fasi successive aggiungendo moduli a seconda della domanda di alloggi nell'area.

ZONA 2 I TERRAZZA PAESAGGISTICA

Usando la topografia esistente, proponiamo una terrazza paesaggistica per sviluppare micro-agricoltura e giardini che possano essere gestiti dai residenti e che fungano anche da elemento di coesione tra i residenti storici e i nuovi residenti dell'edificio di progetto. Tali terrazze mantengono i livelli della topografia esistente e generano percorsi lenti e veloci per collegare il progetto con la città giardino esistente.

ZONA 3 I VERDE URBANO

Abbiamo progettato una passeggiata pedonale con percorsI per la mobilità sostenibile con negozi tipo XS ed S per le imprese locali, ad esempio un negozio di fiori, un negozio di alimentari, negozi di artigiani, farmacia, etc. Questi negozi saranno realizzati in gazebi modulari che possono crescere in base alle necessità di ogni tipo di attività. Ad intervalli regolari tra i negozi, abbiamo definito una struttura destinata ad una piazza. Queste strutture / piazze, si trovano nei punti tra i percorsi urbani e gli spazi liberi (vuoti urbani) tra gli edifici esistenti. Questo punto di incontro funzionerà come elemento di riferimento che guiderà la connettività del nuovo spazio con la città; essi hanno i disegni delle ceramiche di Boch La Louvière sul marciapiede per evidenziare l'identità. In questa zona abbiamo modificato la sezione della strada per lasciare posti di parcheggio paralleli e anche parcheggi di carico/scarico merci per gli utenti dei locali commerciali. La sezione stradale proposta avrà le due corsie di automobili esistenti, parcheggi, doppia corsie per mobilità sostenibile, sentiero pedonale veloce e lento, sedute urbane, alberi, negozi, terrazze, punti d'incontro, piazze e vegetazione.

CREDITS

Concept  

dos G arquitectos, Ginnette Gotti and Ivan Grippaldi

Renders 

Igor Grippaldi

Organized  

EUROPAN EUROPE I La Louvière City Council 

Location

La Louvière, Belgium

Year  

2019