Image 2 fachada.jpg
MAR ADENTRO TOWNHOUSE DOS G ARQUITECTOS
MAR ADENTRO TOWNHOUSE|ENGL
DESIGN WITH THE EXISTENT
Restyling & interior design of an ocean front townhouse 

 

CRITICAL READING OF THE EXISTING

By analyzing the façades, we found a succession of a series of interventions carried out over time without a global overview and therefore a not very harmonious result, while inside the main problem was the articulation of the spaces that were not contemporary and limited the spectacular view of the Pacific Ocean to only certain parts of the house.

 

PROJECT PROPOSAL

FACADES: Through the design of a few elements and some specific interventions, we propose to give a global language to the facades. In particular, an element was designe don the main façade that would serve as an entrance canopy and at the same time emphasize the verticality and therefore improve the proportions of the facade composition. 

The rotation of the entrance wall on the ground floor was proposed to highlight the entrance to the villa, the use of clay brise soleil was suggested in order to fulfill a triple function: to order the superposition of discordant elements created on the first floor aboved the parking; to improve the privacy of the room overlooking the Street and to generate an element of protection.

 

INTERIORS: The intention behind the design intervention was to bring the ocean inside the villa and thus allow most of the spaces to enjoy this wonderful view. Rethinking the interior spaces in a contemporary way and making sure that they dialogue with each other and with the landscape. The boundary between the interior and the exterior has been eliminated through specific interventions and punctual demolitions. The landscape and the ocean are an integral part of the interior design of this villa. 

The design interventions must be interpreted from this point of view: demolition and redesign of the staircase  relocation of the guest bathroom on the ground floor that in the original position limited the view of the sea to those who entered the villa, the opening of a window in the kitchen (integrated to the bookcase in the dining room) and the resulting visual permeability by proposing glass as a dividing element between the bathroom and the master bedroom.

NOTE: existing furniture, selected with care and good taste by the owners and arranged in the space according to the layout suggested by us.

- texto en español

- testo in italiano

- credits

MAR ADENTRO TOWNHOUSE DOS G ARQUITECTOS
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
MAR ADENTRO TOWNHOUSE DOS G ARQUITECTOS
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
Image 7.jpg
press to zoom
press to zoom
1/1
Image 24.jpg
press to zoom
press to zoom
1/1
Image 17.jpg
press to zoom
press to zoom
1/1
MAR ADENTRO TOWNHOUSE DOS G ARQUITECTOS
CONCEPT FOR THE MAIN FACADE
CONCEPT FOR THE MAIN FACADE
press to zoom
CONCEPT FOR THE INTERIORS
CONCEPT FOR THE INTERIORS
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
DRAWINGS

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
BUILDING PROCESS

MAR ADENTRO TOWNHOUSE|ESP

DISEÑAR CON EL EXISTENTE

Restyling de fachada y diseño de interiores de una villa frente al mar

LECTURA CRÍTICA DEL EXISTENTE

El análisis del estado actual se destacaba en las fachadas, la sucesión de una serie de intervenciones realizadas a lo largo del tiempo sin una visión global y por tanto un resultado sin armonía, mientras que en el interior se destacaba una articulación de los espacios que no iba acorde con el estilo de vida contemporáneo y limitaba la espectacular vista del océano Pacífico a algunas partes de la casa.

 

PROPUESTA DE PROYECTO

FACHADAS: A través del diseño de pocos elementos y algunas intervenciones específicas, proponemos dar un lenguaje global a las fachadas. En particular, en la fachada principal se diseñó un elemento que actuaría como marquesina de entrada y al mismo tiempo enfatiza la verticalidad y por tanto mejora las proporciones de la composición de la fachada.  Se propuso la rotación del muro en planta baja, para resaltar la entrada a la villa, se sugirió el uso de brise soleil de arcilla con el fin de cumplir una triple función: Ordenar la volumetria del primer piso sobre los estacionamientos, mejorar la privacidad de la habitación con vista hacia la calle y generar un elemento de protección.

INTERIORES: La intención detrás de la intervención de diseño fue traer el océano al interior de la villa y así permitir que la mayoría los espacios disfruten de esta maravillosa vista. Repensando los espacios interiores de forma contemporánea y asegurándose de que dialoguen entre sí y con el panorama. 

El límite entre el interior y el exterior ha sido eliminado mediante intervenciones especificas y demoliciones puntuales. El paisaje y el océano son parte integral del diseño interior de esta villa. Desde este punto de vista deben ser interpretadas las intervenciones de diseño, tales como: demolición y rediseño de la escalera; reubicación del baño de invitados en la planta baja que en la posición original limitaba la vista al mar a quienes ingresaban a la villa; la apertura de una ventana en la cocina (integrada al mueble librero del comedor); y la permeabilidad visual resultante al proponer un vidrio como pared divisoria entre el baño y recámara principal.

 

NOTA: mobiliario existente, seleccionado sabiamente y con muy buen gusto por los propietarios y fue arreglado en el espacio en base al layout sugerido por nosotros.

MAR ADENTRO TOWNHOUSE|ITA

PROGETTARE CON L'ESISTENTE

Restyling di facciata e progettazione d’interni di una villa a schiera fronte mare

LETTURA CRITICA DELL’ESISTENTE

L’analisi dello stato di fatto evidenziava, sui prospetti il susseguirsi di una serie di interventi realizzati nel tempo senza una visione d’insieme globale e quindi un risultato poco armonico, mentre all’interno evidenziava un’articolazione degli spazi poco consona allo stile di vita contemporaneo ed il limitare la spettacolare vista all’oceano Pacifico solo ad alcune parti della casa. 

 

PROPOSTA PROGETTUALE

PROSPETTI: Attraverso la progettazione di pochi elementi ed alcuni interventi puntuali si è cercato di dare un’unità d’insieme ai prospetti. In particolare nel prospetto principale si è progettato un elemento che fungesse da pensilina di ingresso ed al tempo stesso enfatizzasse la verticalità e quindi migliorasse le proporzioni della composizione di facciata, si è poposta la rotazione del muro d’ingresso al piano terra mettendo così in rilievo l’entrata alla villa, si è suggerito l’utilizzo di brise soleil realizzati in terracotta in modo da assolvere ad una triplice funzione: uniformare e dare ordine alla superfetazione realizzata al primo piano sopra i parcheggi, migliorare la privacy alla stanza che si affaccia su strada, generare un elemento di protezione contro possibili effrazioni.

 

INTERNI: L’intenzione alla base dell’intervento progettuale è stato quello di portare l’oceano dentro la villa e permettere così che da (quasi) ogni spazio si potesse godere di questa meravigliosa vista. Ripensare gli spazi interni in chiave contemporanea e far si che questi dialogassero tra loro e con il panorama. Si è eliminato, attraverso interventi sartoriali e demolizioni puntuali, il limite tra interno ed esterno. Il paesaggio e l’oceano sono parte integrante del progetto di interni di questa villa. In quest’ottica sono da leggere gli interventi progettuali di demolizione e ricostruzione della scala, di riubicazione del bagno degli ospiti al piano terra che nella posizione originale limitava la vista al mare a chi ingressava alla villa, di apertura di una finestra nella cucina (integrata alla parete attrezzata della stanza da pranzo), di vetratura della parete del bagno nella stanza padronale. 

NOTA: mobili esistenti, selezionati con attenzione e buon gusto dai proprietari e sistemato nello spazio in base al layout da noi suggerito.

CREDITS

Architecture and Interior Design  

dos G arquitectos, Ginnette Gotti and Ivan Grippaldi

Landscape 

BeOnLand / Vânia Lopes

Photos  

Tirone García

Year  

2016-2020 

Area  

450 m2 (+200 m2 garden)

Location

Panama City, Panama